dijous, 10 d’abril de 2014

1.2.ELS NAIXEMENTS DEL FORNÈS. Cicle de passejades


Ara pujarem pel camí a la dreta del riu

1.2  EL PRAT DE LA VOLA. PORXIUGUES. EL PUIG DE SATOIES  I LA CREU DEL RABADÀ                                                 (...segueix)                                                                  

                                                                               Naturalment, tornem a insistir: parlem d'una altra passejada en la que tornem a incorporar el Tram Inicial, del que ja n'hem dit moltes coses PIGALLEM - EL PRAT DE LA VOLA. Per tant, la nostra passejada s'inicia a Can Pigallem i enfilem de nou fins al Prat de la Vola per la pista i sempre al costat del riu. Ja hem dit que no ens cansa mai. Cada vegada ens entre-tenim una mica observant coses noves, principalment les cascades i l' estranya sensació que és produeix estar en el bell mig dels silencis, ens corprèn el  soroll que fa el mateix riu. Fa un soroll de música relaxant.
Ni oblidar de que només disposem de tres o quatre hores per dedicar a la passejada, des de Torelló fins altra cop a Torelló.

Aquesta vegada agafem el camí a partir de la mateixa casa del Prat (per la part de baix), fem uns metres travessem el riu, també per un camí d' abast marcat, no senyalitzat, (no totes les guies marquen aquest camí) i amunt. Al costat dret del riu, però be de pujada. Amb hora i mitja, esbufegant una mica ens hi posem. Només trobarem un parell de rieres, la més abundant baixa de la Faja i de la font Sorda ( aquest lloc, és sota del coll de Bram, que ens manaria amb un tirat de pedra a Cabrera, al Pla d' Aiats o a Sant Miquel de Falgars, per exemple).
Però, no és aquest el nostre objectiu. Nosaltres  hem d' acostar-nos a els naixements del riu Fornès que sorpresos per l' abundant aigua, per ser el principi, a alguns els hi concedim  el títol de rierol. Mirant al fons de la gorja on veiem o sentim el riu, trobem ferèsteg el lloc, espès, molta vegetació, espectacular, ves a saber la quantitat de Fantasies que contarien les nostres rondallaires torellonenques, i quants porcs, guilles i musteles i altres animals poden estar fent vida en aquesta zona.que no hi passa mai ningú. A la nit tindríem por.
Hem vist a la casa de Porxiugues, millor dit les seves restes, des d'altres indrets enlairats, inclús des de Cabrera es veu. El Fornès va acumulant aigua, a conseqüència de les  moltes fonts que anem descrivint. D' aquestes, en diem els naixement del Fornès, les més importants, la font de la Tosquera, font de la Grevolosa, font de Sant Natzari, font del Prat, font de Poixurgues, font de la Freixeneda,  i la font Sorda. No ens veiem en cor d' arribar, ni a Poxiurgues, ni al Puig de Satoies, (1244 m). Hem fet figa!  ¿De la Creu del Rabadà (1251m). No senyor!, hem d' abandonar, però ja ho tornarem intentar.
Iniciem la baixada. Cal esmentar que en aquests indrets s'hi pot anar per diferents llocs, la majoria camins d' abast. Un bon camí per les serra dels Llancers, un altre per la Faja, aquest precisament serà el proper intent.
"Hem quedat ben convençuts, que els comellars que tenen per capçalera el Puig de la Creu del Rabadà i el Puig de Satoies (quins noms més bonics...!), son de gran bellesa i poc coneguts.I que davallant en dotzenes de giragonses, el Fornès travessa el termes de la Vola (Sant Pere de Torelló) fins que per dessota de la zona urbana de Sant Pere de Torelló enllaça amb el Ges, el qual vingut del Vidranès li pren el nom i la identitat...(El peix gros es menja al petit?)"(Text RamonVinyeta)


Aquesta és de les primeres guies
 que feia en Ramon Vinyeta fa més 60 anys.
Recomanen a tothom abans d' anar-hi per primer cop, agafeu bones guies, o bé us feu acompanyar per un bon coneixedor de la zona. De nosaltres no en feu massa cabal.

AVISEM; NO HA ESTAT FÀCIL I A MÉS NO HO HEM ACONSEGUIT!
                                                                                                              (Continua..)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada